torsdag 24. august 2017

Moskva

Turen startet som vanlig på Stavanger Lufthavn, med hele verden for våre føtter. Denne gangen satt vi oss ombord i en av airBaltics Dash8 med retning  Riga og derfra videre til Mosvka. I Moskva hadde vi bestilt sjåfør som plukket oss opp på flyplassen, da vi landet så sent på kvelden at kollektivtilbudene hadde sluttet å gå. Klokken 03, en tidlig morgen var vi i seng på hotellet midt i Moskva sentrum.

Neste morgen havnet vi på Paul. Et fransk bakeri som serverer alt man kan tenke seg av franske godsaker og frokost. Her viste det seg også at vi skulle bli stamgjester de neste 3 dagene. Fersk eggerøre sammen med godt brød og croissanter og annet bakverk. Moskva viser seg å være ganske fin, selv med fransk frokost, og vi begynte å fundere på om vi ikke skulle oppleve mer av frankrike snart, men det får bli en annen gang. Denne gangen er vi i Moskva og dagen har så vidt begynt. En hel by står klar i sollyset og venter på å bli utforsket. Kameraet er ladet og vi er klar.Vi startet dagen med en god gåtur. Ned mot elva Moscow River, forbi Kremlin og over brua. Etter hvert møter vi på den røde plass og den spektakulære St Basils Katedral. Kremlin er Moskvas politiske kjerne, og tidligere sentrum for den ortodokse kirke. Kremlin ligger på toppen av byen, og fra elvebredde kan man skue den høye røde mursteinsmuren som omkranser hele Kremlin og man kan se noen av bygningene som gjemmer seg bak muren. Kremlin har vært Russlands styreplass i over 800 år. Den røde plass ligger i hjerte av byen, opp på siden av Kremlin. Det er en stor åpen brosten belagt plass med flott arkitektur i alle retninger. Først har man St Basil Cathedral. Den kjente bygningen med et hav av farger og runde topper. Synet er vakrere enn på bilder og må absolutt oppleves. Katedralen ble bygget i 1552 og  består av 9 kapeller i de ulike delene av bygningen og et hovedkapell i midten. Originalt var de løkformede toppene på bygningen grønne, men ble malt i ulike farger under restaurering på 1700-tallet. Ifølge legender har det seg at keiseren Ivan the Terrible som fikk bygget kapellet gjorde arkitektene blinde slik at de aldri kunne bygge noe så fint igjen. På den røde plass finner man også Mosuleumet til Lenin. Lederen som grunnla Sovjetunionen hviler her i et firkantet bygg på utside av muren til Kremlin, hans eget ønske var hvile på siden av sin mor i St Petersburg, ønsket er fremdeles ikke oppfylt, og man kan i dag se den balsamerte kroppen til Lenin i glassboks. Nyskjerrige som vi var stilte vi oss neste dag i kø. I tillegg finner man State History Museum på den røde plass. Et flott bygg i rød murstein. Mellom alle disse historiske byggene ligger også byens shoppingmekka. For de med ekstra peng i lommen og stram stil er GUM stedet å være. De russiske er veldig motebeviste, og selv om alt ikke er like pent i det norske øyet, skal de ha for forsøket. Vakre kjoler, høye heler på brosteinen og øyenskygge til øyenbryna i regnbuens farger er noe av synene som møter oss på gata.


Moskva er på burgerkjøret. Her kan man få alt fra de kjente fastfood kjedene som McDonalds og Burger King, selvfølgelig, men i tillegg har de mer hippe gourmetburger plassene begynt å spre seg rundt i byen. Den hippeste av de hippeste er Black Star Burger. Det skal være en kjent rapper i Russland som har startet opp restauranten. Køen strekker seg lang ut døra og ventetiden kan være god og lang for å få smake på nydeligheten. Vi klarte imidlertid ikke la muligehten gå fra oss, og måtte få med oss dette når vi først var i Russland. Vi har stått i lange matkøer før, blant annet i Singapore, hvor vi stod 2 timer for å oppleve Michelinstjerne restaurant. Denne gangen tror jeg ikke køen var lengre en 15-20 minutte før vi fikk bestille, og 5 minutter til før vi fikk maten, men med menyer kun på russisk blir det litt peking og fomling, men han i kassen prøvde å være hjelpsom, og kunne også litt engelsk. Tilslutt fikk vi to burgere, to neonfarget drikker og en pomfri og i tillegg hva som er varemerket her, to sett med svarte hansker. Man skal nemlig spise burger med plastikkhanser. Det trengtes jammen og for dette var graps. Men veldig godt! Denne gangen verdt ventetiden. Ellers fikk vi også prøvd andre burgersjapper til lunsj de kommende dagene. At russland er på burgerkjøret synes vi bare er fint!Siste dag sjekket vi ut av hotellet, la igjen bagasjen i resepsjonen og gikk for å besøke Lenin, for første gang gikk vi for å besøke et mausoleum. Vi har vært i byer tidligere hvor store ledere har vært tilgjengelig for skue, i Beijing ligger Mao og i Hanoi ligger Ho Chi Minh. Disse gangene har vi gått rolig gått forbi og ikke tenkt mer på det. Denne gangen ville imidlertid Sebastian se hva det dreide seg om. Køen strakte seg lang, og lengre om langt, sola skinte og stemningen var bra med god bevegelse. I 1 timer og 15 minutter ventet vi. Så gjennom en sikkerhetskontroll, fordi ukjente graver til Lenins etterkommere, inn en svart dør, ned noen mørke trapper, temperaturen er svært behagelig her nede, rundt er hjørne, og inn i et halvt svart lys. Kun opplyst av lyset rettet mot Lenin. Vaktene står tett, påser at alle oppførte seg, viser respekt og ikke tar bilde. Det hele er over på få minutter.

Gregory Park. Ifølge Lonely Planet boken vår er dette ”the place to be”. Den ligger ved elvebredden og her kan man jogge, leie sykler og sparkesykler, spise pizza på cafene på promonaden eller sukkerspinn ved fontenen. Man finner glade mennsker som koser seg i sola og det føles herlig å være her. Litt fred fra storbylivet. Vi setter oss ved fontenen, ser på mennesker som suser forbi og føler solen varme. Vi tar oss så en pepperonipizza hver i sola før regnet kommer. Idyllen blir litt redusert og vi tusler videre, tilbake til byen.

Så er det tid for etappen videre. Den transibirske jernbane til Mongolia. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar