onsdag 30. august 2017

Moskva Metro

Metroen i Mosvka. Kanskje verdens mest effektive og opplevelsesrike Metro. Metroen i seg selv er nesten verdt en tur til Moskva alene. Åpnet i 1935, som en eneste 11km lang linje med 13 stasjoner, er den i dag 339km lang og teller 206 stasjoner. Dette gjør den til verdens 5. lengste metro system, og opp mot 9 millioner mennesker går gjennom den hver dag. Noe som er nesten like mye som New York og London til sammen. Metroen har også noen av verdens dypeste stasjoner, med Park Pobedy som den dypeste på 83 meter. Dette er den 3. dypeste i verden.

Etter 3 dagers bruk, kan vi konstantere at ingen andre metroer er like effektive som den i Moskva, og vi har noe erfaring fra andre steder. I enden på hver hall er det en klokke som teller opp fra når forrige tog forlot perrongen, og denne traff sjeldent 2 minutter før nytt tog ruller inn. 9 millioner mennesker daglig, og likevel er det alltid "tomt" på stasjonen.

Men det er ikke effektiviteten som er den store grunn til at turistene finnes veien ned i Mosvka sin Metro. Metroen er også en av de vakreste i verden, om ikke vakrest. Flere av stasjonene er rene museum i seg selv. De fleste bygget under Joseph Stalin sin ledertid, er dem laget i nydelig marmor, høyt under taket og store lysekroner. Bygget for å vise folket Sovjets makt og styrke.

Vi tok oss tid til å oppsøke de flotteste av dem. Heldigvis er de godt samlet, så det er både lett og morsomt å hoppe av togene kun for å beundre stasjonen. En slik metro-safari er absolutt verdt tiden om du skulle finne deg selv i Moskva.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar