lørdag 10. juni 2017

Sommerferien 2017 - Mongolia

Drømmen om slettelandskaper, ørkensand i skoa, Dsjengis Khan, netter i ”ger” og barbeque kvelder står og venter. Mongolia står for tur. En gang verdens største rike, større enn Romerriket og mektigere enn USA og Storbritannia i nyere tid. Mongolia er et av verdens land som har lengst historie. Likevel er turisme i Mongolia nytt. På 1900-tallet har landet stort sett vært isolert fra resten av verden. På 2000-tallet begynte mongolene å utforske land utenfor egne landegrenser i mye større grad en før, og turistene begynte å få lov til og reise og oppdage landet. Det vi vet er at landet har flott natur, hvor fjell, innsjøer, sletter og ørken står for mye av landet. I tillegg har urbaniseringen startet å se dagens lys i hovedstaden Ulaanbataar. Det er også naturlig mye kontrast mot hovedstand og resterende av landet. Vi må også huske at Mongolia er å regne som et utviklingsland og store deler av befolkningen bor i Ger på slettelandskapet.


Etter 4 dager på toget fra Moskva til Mongolia går nemlig turen videre, ut i landskapet med reisegruppen Horseback Mongolia. Vi skal sove i ger, ri på hester, sove hjemme hos nomader i private ger og hjelpe til med dyrestell og barnepass, og hva annet som byr seg, blant annet  skal vi være med og lage mat sammen med de lokale. Jeg gleder meg til lukter, opplevelser, språk og kultur som for meg til nå er ukjent og mystisk. Jeg er spent på hva Mongolia har å by på, og hva vi kan by på tilbake. Her står opplevelsene for tur og vi skal ikke annet enn å gripe de en etter en.
Mongolia er kjent som ”The land of blue sky” fordi det har 260 dager med sol i året. Det finnes 13 ganger flere hester enn  mennesker i landet. I tillegg er det 35 sauer per menneske. Mongolia er hjem til en av verdens få overlevende nomadiske kulturer, og mange bor fremdeles i tradisjonelle telt kalt Ger.

Mongolia er verdens største innenlands stat, det vil si at lande ikke har kystlinje mot havet. Mongolia er et høyt land, og mer en halvparten av landarealet ligger over 1400 meter over havet. Før 1200-tallet levde mongolene i spredte stammesamfunn rundt om i landskapet. Daværende leder, Temüjin forente alle stammene til en stat i 1206. Han ble Dsjengis Khan og under hans ledelse og innflytelse vokste landet til å bli et av verdens største imperium. Videre fortsatte hans etterkommere arbeidet med å erobre landområdene rundt. Store deler av Øst-Asia og Russland var etter hvert del av Mongolia. Fra 1400-tallet ble stammefolket undertvunget Kina. I 1686 ble landet delt i to, til Ytre- og Indre-Mongolia. Ytre Mongolia erklærte seg uavhengig da det kinesiske keiserdømmet gikk i oppløsning (1911). Fra 1919 ble det igjen en del av Kina. En revolusjonær styrke kom til makten i 1921 og landet ble erklært som folkerepublikk i 1924.

I de siste månedene har det også vært mer og mer artikler om populære reisemål, hvor Mongolia står oppført. Det er veldig spennende, og kjekt at et slikt reisemål også blir sett av media og hvor det både vekker en interesse og kunnskap hos nordmenn.


Det blir nok en sommerferie med sekk på ryggen og kameraet i hånden. Akkurat slik vi liker det. Vi gleder oss til å oppleve, og bearbeide alle inntrykkene med alle våre sanser. Og ikke minst gleder vi oss til å dele turen vår på bloggen etterpå. Enn så lenge koser jeg meg og finner inspirasjon i bilder og reisebøker. Så har det også blitt kjøpt inn de kjente og kjære (og høyt elska) Lonely Travel bøker, som er en veldig god følgesvenn ut i den store ukjente verden, og i tillegg til bøker om Dsjengis Khan som venter på å bli lest.


1 kommentar:

  1. Dokke er jammen gode til å finna spennandes reisemål. Eg gler meg og til oppdatering på bloggen etterkvart.
    Tonemor

    SvarSlett