søndag 18. september 2016

Siem Reap, Angkor og Kambodsja

Kambodsja tiltrekker seg tusenvis av turister hvert år. Oldtidenes by Angkor ligger nemlig i hjerte av landet, i byen Siem Reap. Dette er en oltidens storby, hovedstaden for Khemer riket. Mellom årene 1010 – 1220 var dette en av verdens største byer på sin tid. Når Angkor City var på sitt største huset den én million mennesker. Dette var på samme tid som London var en liten småby med 50 000 mennesker. I dag sitter man igjen med en ruinby, hvorav det er det storslåtte templene som står igjen. Det finnes over 1000 tempelruiner av både stor og liten størrelse. I tillegg huser den gamle byen et av verdens mest kjente og praktfulle templer, nemlig Angkor Wat. Husene som byens befolkning bodde og levde i var laget av tre, og er nå i ett med naturen. Templene var derimot laget av stein, og står derfor den dag i dag.

Vi ankom Siem Reap som første destinasjon på vår reise. Siem Reap er en by utviklet etter turistenes behov. Her komme folk for å bo mens de utforsker tempelbyen Angkor. Byen er derfor også formet slik, og byen livnærer seg derfor i stor grad av turisme. På forhånd hadde jeg avtalt transport med hotellet. De skulle hente oss på flyplassen og kjøre oss til hotellet, gratis. Supert, tenkte jeg. Som regel er det Sebastian som pleier å stå for transportetappene, men siden det var jeg som hadde booket hotellet ble det slik. Litt stolt over å ha fikset transport, fikk jeg imidlertid litt bakoversveis men samtidig latterkrampe når sjåføren vår kom fresende med en liten tuc tuc. I pøsregn (mangoregn, som Sebastian så fint sier) stuet vi våre to sekker og oss selv i den lille vognen han hadde bak på mopeden og kjørte av sted. Sjåføren hadde kun en utslitt regnponcho til å beskytte seg mot de store dråpene fra oven.

Tuc tuc er nemlig tingen i Siem Reap, som vi fort fikk erfaring med. Sjåføren som hentet oss på flyplassen fikk også gleden av å ha med oss å gjøre de neste dagene, da det er store avstander mellom templene. Han ble derfor vår private sjåfør for kun $20 dagen. I Kambodsja er den offisielle valutaen Riel, likevel er det dollar som florerer. Går man i minibanken for å ta ut penger, er det dollar vi får ut. Nok et trygt tegn på turistenes inntog i landet.Angkor er en av tidenes største oltids byer. Det er likevel mange som ikke kjenner til historien til byen. Mange tror at Angkor har vært gjemt og glemt, litt på samme måte som Machu Picchu og lignende underverker, og at byen så ble gjenoppdaget av Europeer. Ifølge forfattere Micheal Freeman er dette imidlertid ikke sant, og typisk utsagn av Europeer. Det var gjerne europeere som satt nytt søkelys på Angkor, men ruinene var ikke glemt av lokalfolket, da stedet hele tiden har vært brukt til religiøs aktivitet.

Det som er spesielt med Khmer templer at de ikke er en møteplass for de troende på den tiden, men en bolig for Gudene. Det vil si at templene ikke ble bygget for å være tilrettelagt for mennesker, og dørkarmer og diverse er høye, da det ikke er ment for mennesker å bruke de. Noen templer er små da de bare trengte å huse en Gudestatue, hvorav andre templer er store, og da huser mange Gudestatuer. Templene var originalt bygget som Hinduistiske templer. Angkor Wat, hovedtempelet, var originalt tempel for Guden Vishnu for Khemer riket. I slutten av 1100-tallet ble tempelet gradvis endret til et buddistisk tempel. Angkor Wat er det tempelet som helt side det ble bygget har fått vært et religiøst senter til i dag. Likevel er det ulike historier for de ulike templene, da de er bygget over lang og forskjellig tid. Det har også vært skifte i religion, mellom hinduistisk og buddhistisk, noe som også vil si, forskjellig bruk av templene.

Det anbefales å bruke mer en 1 dag å utforske templene på. Det er over 1000 templer, og man kan ikke besøke alle. Man får kun tid til å besøke en brøkdel av templene. Vi brukte to dager i Angkor, og fikk besøkt omkring 10 templer. Dette var mer en passe for oss. Vi fikk besøkt de største og flotteste templene, og sett og opplevd masse. En fare ved å besøke Angkor i for mange dager er at man som de sier på amerikansk, blir ”Tempeled Out”. Som vil si at alle templer etter hvert begynner å se like ut, og alt ender opp i en tåke.

I tillegg til å besøke et av verdens underverker her i Kambodsja brukte vi kveldene på å utforske Siem Reap. En livlig by, med egen ”Pub Street”. Byen er levende, maten og iskremen var veldig god, folkene er mange og høylytte og ølen koster kun 0,5 $ (tilsvarende 4 kr). Altså en by som har det meste for de aller fleste. Selv om dette til tider stritter oss litt imot, var dette en veldig kjekk by å besøke. Likevel, uten Angkor i umiddelbar nærhet er ikke Siem Reap noe å skryte av, og jeg vil nok tro at om man ønsker å oppleve det ekte Kambodsja, må man forlate Siem Reap og reise til en annen by. Det får bli neste gang.

Angkor Wat
Byggetid: 1113 – 1150
Angkor Wat er verdens største religiøse monument.

Angkor Wat er selve symbolet på Kambodsja, og episenteret til Khemer sivilasjonen. Det som er spesielt med Angkor Wat er at det ligger mot vest. Vest symboliserte i disse dager døden. Forskere tror derfor at tempelet har vært en gravplass. I tillegg er vest et symbol på guden Vishu. I dag tror man derfor at tempelet både har vært et tempel for guden Vishu, men også er et mausoleum til konge Suravarman II.
Ta Prohm (Jungel tempel)
Byggetid: sent 1100-tallet – 1200-tallet.

Et av Angkors mest kjente tempel, da kjent for sin overgivelse til jungelen, og scene til filmen Tomb Raider med Angelina Jolie. Når tempelet ble oppdaget av en franskman på 1800-tallet bestemte man seg for å la tempelet stå slik man oppdaget det, da å ikke fjerne jungelen. Etter dette har det blitt gjort tiltak for å kunne besøke tempelet trygt. Tanken er at man skal kunne oppleve tempelet slik de første europerne som kom til Kambodsja gjorde. Likevel er det bare de største trærne som står igjen og resten av jungelen er fjernet. Likevel er det et fantastisk opplevelse å se hvordan jungelen tar over, og se de flere hunde år gamle trærne vokse seg store og enorme på toppen av templene.
Bantey Kdei
Byggetid: sent 1100-tallet – 1200-tallet.

Dette tempelet minner noe om Ta Prohm, og er på samme måte overlatt noe til jungelens store krefter. Tempelet er likevel mindre, og lettere å utforske. Her er det lite turister og man føler man er mer på oppdagelsesferd og ikke på en av verdens største severdigheter.

Bayon
Byggetid: sent 1100-tallet – 1200 –tallet

Tempelet er et av de vakreste byggverkene jeg har besøkt. Det er vakrest og mest kompleks av alle templene vi besøkte i Angkor, og står for meg som høydepunktet i Kambodsja. Det har både vært et hinduistisk tempel og et buddhistisk tempel. Tempelet har hatt 49/54 tårn (eksakt nummer er noe diskutert). I dag er det 37 tårn som fortsatt står. De fleste av tårna har innhogget fire ansikt, ett på hver side av tårnet. Totalt finner man over 200 ansikter i Bayon som ifølge litteraturen minner om kongen som bygget tempelet. Effekten er veldig fasinerende og overveldende. Hvor hen man er i tempelet er det store steinansikt som ser ned på deg. I dag er det fremdeles mye mystikk rundt hva som var funksjonen og symbolismen til Bayon.


Benteay Skrei
Byggetid: omkring 967

Dette tempelet ligger omkring én time kjøretur fra Siem Reap med tuc tuc. Vi reiste likevel her da tempelet er kjent for å være det vakreste tempelet med detaljerte utsmykninger. Dette er et hinduistisk tempel for Shiva og har noen av de vakreste utskjæringene noen gang funnet på jorda. Tempelet er ikke stort, men hva det mangler i størrelse tar det ut i utforming. Vakkert og vell vert turen opp.
Pre Rup
Byggetid: omkring 961

Tempelet er pyramideformet og består av tre platåer som bærer 5 lotus tårn. Pre Rup betyr ”turning the Body”, og man tror at tempelet har blitt brukt til krematorier en gang i tiden for kongelige. Vi klatrer opp de tre platåene i bratte trapper med høye trinn og skuet ut over utsikten fra toppen. Tempelet er det mest besøkte tempelet til å se solnedgangen. Vi har imidlertid her på formiddagen.

Ta Som
Byggetid: 1100-1200-tallet

Et lite tempel, men byr på et av de mest kjente fotoobjektene i Angkor. Den østlige inngangen er blitt overtatt av et tre som vokser seg stort.Preah Khan
Byggetid: sent 1200-tallet

Et av Angkors største tempelkomplekser. I tillegg til å være overtatt av jungelen er dette et tempel som byr på korridorer, utskjæringer og utrolig stenarbeid. Det var få andre besøkene i tempel, i kontrast med noen av de andre store templene vi besøkte. Dette gjør også opplevelsen sterkere. Vårt siste tempelbesøk på turen, men også et av de beste. Tempelet er et slik fusion-tempel, det vil si at det var både buddhistisk og hinduistisk på samme tid.
LagreLagre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar