torsdag 29. oktober 2015

Iran del 3, Shiraz

Så sitter jeg på flyet tilbake til Tehran. En fantastisk dag i Shiraz er over, og de 2 første innenlandsturene i Iran har gått veldig bra. Det er en fantastisk opplevelse å kunne fly i Iran. Alt er som det en gang var i Europa. Vi har idag hatt 2 flighter, tur/retur Shiraz, på litt over en time. På den tiden har vi fått servert mat og drikke, noe vi ikke har sett på korte turer i Europa siden 90 tallet. Iranere er strukturerte og effektive. Det går raskt i alle ledd, også i sikkerhetskontrollen. Det hadde det nok gjort hjemme også om standaren var som her. Det er godt å kunne fly uten væskeforbud.

Vi starter fra hotellet vårt klokken 0530 idag. Det tok oss ca 15 minutter å gå til Terminal 4, hvor Mahan Air flyr ut ifra. Mehrabad flyplass er en stor flyplass. Den har 4 terminaler, 1, 2 og 4, samt terminal 6, som er ankomst terminal for terminal 4. Flyplassen har årlig ca 15 millioner passasjerer, hvor alt er innenlands flygninger. Mehrabad var byens eneste flyplass frem til 2004, da en ny internasjonal flyplass sto klar ca. 50 km før for Tehran. Dermed har Tehran 2 flyplasser, en som er for internasjonale flygninger, og en for innenlands.


Ikke lett å forså, men heldigvis kom dem på engelsk etter hvert.

Utenfor Terminal 4, er det nærmeste kaos. Det er svært lite struktur i Iransk kjøring. Med alt for lite vei, og alt for mye bil, blir det mye tut og kjør. Når en først kommer seg på innsiden av flyplassen, er det mer struktur. Hver avgang har sine skranker i Iran, så selv om et selskap har flere avganger i samme periode, så må du finne rett skranke. Det er generelt lite kø, men med en gruppe på over 20 mann, hvor alle har sine ønsker om sete, blir det fort litt kø foran skrankene som betjener Mahan Airs rute til Shiraz denne morgenen. Uten baggasje bærere det videre. Før sikkerhetskontrollen er det sjekk av pass og visum, selv for en innenlands flyging. På grunn av flere avganger og små terminaler, slipper en sjeldent gjennom før senest 1 time før avgang. Så ingen grunn til å være tidlig.


Dette var en ny type boarding pass for samtlige i gruppa. Hvor ble det av lengden?


Iran Aseman Airlines, Airbus A340-300. Registrert EP-APA, tidlige fløyet for Virgin Atlantic som G-VHOL

Iran Aseman Airlines, Boeing 727-200. Registrert EP-ASB, tidligere fløyet for Air France som F-GCDB og F-OMOK.

Dagens flygning ble fløyet av en British Aerospace BAe-146. Et britisk produsert fly, produsert mellom 1978 og 2001. Dagens fly, registrert, EP-MOK, ble levert til Mahan Air i 2014. Flyet ble bygget i 1989, og levert til Thai Airways. Siden det har det fløyet både i England og Bulgaria, før det kom til Mahan Air.


Boarding, Mahan Airs rute 1089 til Shiraz.

Ikke vårt fly. Denne sto på nabogate.
Mahan Air Airbus A300B4-600. Registrert EP-MNT, tidligere fløyet for Lufthansa som D-AIAR.

Boarding. 

Frokost servert ombord. 

Cabin. 

Hyggelig crew. Personen bak er mannen bak hele turen, og en kjendis i fly miljøet, Sam Chui.

Nærmer oss landing.

Hovedattraksjonen i Shiraz, er uten tvil Persepolis, som ligger 6 mil nord for sentrum av Shiraz. Persepolis er en oldtidsby som har sine røtter tilbake til 500 år før vår tidsregning. Persepolis har en så enkel betydning som "Persias By (The City of Persians)". Persepolis har vært på UNESCOS verdensarvliste siden 1979. 


Passende setetrekk i bussen. Well Come!


Ene hjørne på Arg of Karim Khan. Bygget i 1766 som et fengsel. Idag er det er museum. 

Og en langside. Kjørte bare raskt fordi, dermed lite info.

Persepolis ble bygget som et palass for konger for Akamenide-dynastiet. Det fremligger bevis av Persepolis tilbake til 515 år fvt og byggingen av Persepolis skal ha pågått helt til Akamenide-dynastiets fall i år 330 fvt. Det hevdes at Persepolis ble bygget som et symbol på dynastiet, med en sermoniell betydning. Byen er bygget i Marmor og huser også flere gravplasser. Persepolis skal være et av de flotteste bevis på eldre persisk kultur og byggekunst. 


Persepolis er bygget på en 125 000 m2 stor terrasse. Høyden varierer fra 5 til 13 meter over bakken. 

Trappene som leder opp til Persepolis. 111 trappetrinn, med en stigning på 10 cm. Dermed kunne de kongelige sitte på hesten uten at det ble for bratt. 

Gate of all NationsEn fantastisk guide forteller om Gate of all Nations. Dessverre for mye å skrive om der. Google ;-). 

Gate of all Nations fra baksiden.

Homa-fugl. Viktig del av Iransk mytologi. Det sier at den aldri hviler, men konstant flyr over oss. Skulle en være så heldig å få øye på en, så får en evig lykke. Denne fuglen er også logo til både Iran Air og Mahan Air.Guiden forteller entusiastisk om de forskjellige symbolene i Persepolis. 
Og fra høyden bak, ser Persepolis slik ut.

Ikke bare turister å finne...

Persepolis ble i 330 fvt brent ned av Alexander den Store, og siden mistet byen mye av sin tidlige betydning. 

Tilbake i Shiraz, fortsatte vi vår forelskelse i Iransk mat, hvor vi spise lunsj på en store "vestlig rettet" buffet restaurant. 


Vi forsatte dagen med et kort besøk en park og en gravplass for poeten Hafez. Hafez er regnet som en av de største poetene i Iran, og levde sitt liv mellom 1325 og 1389. Hans skrifter er oversatt til de fleste store språk, og er sett på som et høydepunkt i Persisk litteratur. En skal ikke være lenge i Iran før en må ta bilde med lokale. De setter pris på turister, og det vises. 


Shāh Chérāgh, er navnet på vårt siste besøk i Shiraz. En moskè, og gravplass. Innsiden av moskèen er dekket i speil-glass, noe som gir en utrolig WOW-effekt ved første entre.

Og med de siste bilder fra hjemreisen tilbake til Tehran, avslutter jeg en fantastisk dag i Shiraz. En flott utreise, med et fantastisk crew, en utrolig fin kulturell opplevelse, og selv om guiden elsket sin Shiraz, satt det langt inne å innrøme at morgendagens destinasjon, Isfahan, nok er flottere. Det sies at Isfahan skal ha en av de flotteste åpne plassene i verden, men akkurat nå skal det bare bli godt å komme seg til en seng. En lang dag med nye innrykk, opplevelser og mye varme, tærer for kreftene, selv for de unge. 


En samling av noen av nasjonalitetene på turen. Det mangler dessverre noen. Som feks Hong Kong og  Portugal.

Hjemreise. Samme fly, samme crew. De har lange dager i Iran, men heldigvis har de 2 crew med på turen. 


Så nå er det bare å ta et siste bilde av Shiraz i nattemørket, og lene seg tilbake til lyden av Liten Fugl av Vamp, for det er jo tross alt det vi er, her vi flyver tilbake til Tehran.

1 kommentar:

  1. Utruleg flott å lesa reiseskildringane dine Sebastian. Du skriver veldig engasjerandes og bra! Kjekt å lesa.
    Helsing Tone Svigermor.

    SvarSlett