tirsdag 29. september 2015

Avreise Iran

Da nærmer det seg virkelig avreise til Iran. 4 måneder har gått siden jeg bestemte meg for å reise, og da virket det så utrolig fjernt og langt borte, men idag er det kun 2 dager igjen. Mye har skjedd i mellomtiden, og det har blitt utvekslet mange mail mellom meg og arrangør. Det er mye som skal på plass når en velger å reiste på gruppetur til Iran, med 25 stk andre, som lider av samme sykdom som meg selv.

Reiserute fra Stavanger til Iran, inkluder innenlandsruter.

Det er vanskelig å svare når folk spør meg hva jeg skal i Iran og gjøre. Hvorfor Iran? Det er ikke lett å finne gode svar, ikke når svaret er så spesielt og annerledes for så mange. I bunn og grunn handler alt her om fly, og luftfart, men oppover finner en også mye kultur og severdighet. Turen er en såkalt "Aviation Tour", det innebærer at vi skal fly spennende fly, og oppleve iransk luftfart. Av flytyper vi skal fly, skal vi innom både amerikansk, europeisk og sovjetisk (nå ukrainsk). Boeing B727 og B747-300, Airbus A300, Fokker 100, British Aerospace BAe 146 og Antonov 74.

Antonov AN74

Iranair Airbus A300

Iran Aseman Airlines Boeing 727

Iran har vært og er under store vestlig sanksjoner, noe som også går ut over en stadig eldende flypark, hos de fleste iranske flyselskap. Det er selvfølgelig noen utakk og smutthull, men det tilhører hovedsakelig ett selskap. Resultatet er for oss som like fly og spesielt gamle fly, et mekka. Unike fly, som var vanlige i vesten for 20-30 år siden, men som for lengst har forsvunnet fra oss, men på grunn av sanksjoner fremdeles flyr og er sterkt delaktig i iransk luftfart. Skremmende og skummelt for mange, en unik og fanatisk mulighet for meg. Jeg ønsker å sitere en god kollega, som kom med noen fine ord når jeg fortalte om turen på jobb. "En hobby er verdt å dø for".
Nå skal jeg forsikre dere om at det er langt fra så ekstremt, og ikke er jeg redd for noe, men det er dessverre ikke til å komme utenom at det har vært flere flyulykker i Iran, senest for 1 år siden, med tilsvarende flytype vi skal fly. Men om en skal være så redd for livet, så kan en like så godt gi opp med en gang.

Utover det å fly, skal vi også innom noen utrolig flotte severdigheter og byggverk, bla byen Isfahan og Shiraz med sitt Persepolis, som er en ruinby som stammer fra så mye som 500 år f.kr. Så selv om det er hovedvekt på luftfart, så er kultur sterkt representert.

Jeg skal prøve å skrive noe underveis, om jeg poster det fortløpende, eller tar alt på en gang når jeg kommer hjem, vett jeg ikke enda, men det som er sikkert er at det VIL komme bilder og tekst fra turen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar