onsdag 1. juli 2015

Perth, Australia

Så befinner vi oss på andre siden av ekvator for andre gang, lengst fra hjemme vi noen gang har vært. Australia er et kontinent som lenge hverken har trigget min reiselyst, eller som jeg har funnet veldig interessant. Jeg vil ikke nekte for at Australia er et interessant land, og kontinentet kan ha mye for mange, men det har likevel ikke appellert til reiselysten i meg, og jeg har blitt tiltrukket av andre spennende reisemål i verden de siste årene. Kanskje er det surfer-ryktet landet har over seg, eller kanskje det er «Haisommer»-filmene som kan ta skylden. Uansett, nå befinner vi oss her, en 28 timers reise fra huset hjemme. Australia, og da spesielt byen Perth, har likevel ikke skuffet. Vi har kost oss, spist god mat og møtt på kenguruer og koalaer. Men når alt kommer til alt er det en storby på lik linje med flere av andre storbyer i verden. Ikke mye ulik hverken storbyene i Europa eller USA. Så er spørsmålet, hvorfor reise til Perth når man kan reise mye kortere (og billigere) til en storby i Europa? 


Perth er en by bestående av 1,5 millioner innbyggere, lokalisert i Vest-Australia. Byen er hverken den største i landet, eller kjent for å være en turistmagnet, sammenlignet med Sydney og andre kystbyer, som er lokalisert på østkysten. Perth er imidlertid en av verdens mest isolerte byer, og ligger heler 2000 km fra nærmeste storby, som er Adelaide. Byen blir derfor flere ganger referert til som verdens mest isolerte storby.  

Etter vår lengste reise hittil, bestemte vi oss for å finne sengen tidlig. Vel er det også 6 timers tidsforskjell, som skiller Australia med Norge. Vi er heldigvis så heldige at med en god natt søvn ikke har mye igjen av det såkalla jetlag. De mørke ringene under øynene sitter imidlertid i oss begge i noen dager etter en slik reise. Mulig jetlag i det skjulte. 

Australia er kjent for sitt mangfoldige dyreliv, som er unik i forhold til resten av verden. Her finner man kenguruer, wallabies, koala (som imidlertid ikke heter koala-bjørn, og slekter ikke på bjørn i det hele tatt), emu, krokodille, dengu og  pappegøyer i alle regnbuens farger. Gjennom Perth renner Swan River, og det er kun en liten båttur over elven før man er i Perth Zoo. På andre siden av elven kan man også skue ut over byens mektige skyline. I dyrehagen kan man hilse på alle disse fantastiske dyrene som man sjelden møter i andre dyrehager. Spesielt med Perth Zoo er at her fikk wallabies (små kenguruer), hoppe fritt omkring. Imidlertid innenfor et avgrenset område, men likevel blandt besøkende. Vi fikk både se wallbier som hoppet, og vært så nær vi nærmest kunne klappe dem. Koalaene er like søte som forventet, og man har ikke lyst til annet enn å ta den med hjem. For de fleste får man ty til en myk bamse fra gavebutikken isteden. For vår del ble det hverken en myk bamse eller den ekte varen. Sebastian hadde imidlertid tatt med seg det kjære og kjente «spottekameraet», og fikk tatt nydelige bilder av koalaene og alt annet som rørte seg i parken

Utstyrt med joggesko på bena tok vi så fatt på veien fra Perth Zoo til Kings Park. Kings Park er en 4 kvadratkilometer stor park som ligger på vestsiden av byen. Kings Park er en av de største byparkene i verden, og blir besøkt av fem millioner mennesker hvert år. Det tok oss en stund før vi fant veien, da den var godt gjemt, men med melkesyre i låra kom vi oss opp den bratte trappen til utsiktspunktet her. Vi kan takke treningstimer med knebøy hjemme for at vi kom oss opp uten pauser, og uten å blokkere for mye for byens sprekeste joggere. En fantastisk utsikt som badet i sollys møtte oss på toppen. Øyeblikket ble også enda litt bedre når byens saftigste burger og en kald corona kom på bordet på kafeen i nærheten. 


I tillegg til dyrehagen og en fantastisk utsikt, har byen mye annet å by på. Shopping, restauranter, uteliv, kultur og spennende mennesker. Byen har mye for mange, og litt for enhver smak. Da prisene er som i Norge, og gjerne litt mer, utnyttet vi ikke så mye av shoppingmulighetene her. Vi sparer shoppingen gjerne til turens siste reisemål, nemlig Singapore. Sebastian fikk imidlertid sikret seg en suvenir fra byens Apple Store, som utrolig nok ikke var utsolgt for AppleWatch. Den ligger imidlertid fremdeles i esken, og venter på å bli åpnet og utforsket.


Selv om Perth er en av verdens mest isolerte byer, finnes det likevel forsteder, og små byer i nærheten. Den mest kjente av disse er Fremantle. Fremantle er en by med omkring 27 000 innbyggere. Det er kun en togtur på 23 min som skiller disse to stedene, og vi bestemte oss tidlig for å ta turen. Vi forventet oss en litt roligere utgave av Perth, hvor høyden på bygningene er markant lavere, og atmosfæren er hakket mer avslappet. Dette var også det vi fikk. En liten by med det jeg liker å kalle «sjel». Området var som tatt ut fra en Westernfilm fra 80-tallet, og hvor fortauskafeer lå på rekke og rad. Stilige bygninger bygget i gammel stil og som var godt bevart. Her fant man også flere bruktbutikker for bøker, og andre spennende små butikker. I den ene bokhandleren kjøpte jeg en «Blind date with a book». En bok innpakket i gråpapir, med stikkord av plottet skrevet for hånd på utsiden. Bakgrunnen for ideen var «Don’t judge a book by its cover». Gleden var like stor nå, som når vi kjøpte forundringspakker på leketøysbutikken som små. En idé god nok for enhver bokhandel. 

Vi fant oss en koselig kafe, som solgte alt vi mulig kunne ønske av sjokolade. Her nøt vi solen som skinte fra høy himmel, imidlertid fra motsatt side enn hva vi er vant med hjemme. I Australia er det nemlig vinter nå, og vi finner blandt annet Vintermenyer på kafeene, Snow-show og Winter Garden i byen. Likevel kan vi sette oss ned, ta av oss jakken, og kjenne solen som varmer godt over 20 grader midt på dagen. Det blir imidlertid fort kaldt på kvelden, og jakken er god å ha i nærheten. Været er ikke mye annerledes enn en norsk sommerdag i juni. 

Vel tilbake i Perth fikk Sebastian mulighet til å utforske byens spottemuligheter. Regionale flyvninger er spennende for en ivrig flyentusiast. Bra spottelocation, og riktig vindretning gjorde turen til flyplassen et riktig trivelig besøk. Lokale pensjonister med flyradioen i hånden slo også lett av en prat.Men tilbake til start. Hvorfor besøke Perth? Det er et flott alternativ til landets mer populære byer, og er en kortere reise fra steder som Bali og Singapore, som er våre to andre reisemål på denne turen. Man slipper også unna med 2 timer mindre i tidsforskjell. Er man i nærheten, og ønsker å ta turen, er det ikke mer enn 5 timer som skiller Perth med Singapore, og er et bra stopp for de som ønsker en smakebit av hva Australia har å by på. Jeg vet imidlertid at vi trolig vil komme tilbake til kontinentet, og Sydney og New Zealand står begge på planen for fremtiden. Nå har vi fått en smak av landet, og både menneskene og kulturen her har vist seg fra sin beste side. Et flott og fargerikt land. Australia, takk for nå, vi ses igjen. 

1 kommentar:

  1. Veldig bra skrevet Guro! Kjekt å lesa, og lærerikt som alltid.
    Klem frå mor

    SvarSlett