mandag 20. juli 2015

Magi og eventyr i regnskogen på Bali

De fleste nordmenn har hørt om øya Bali, en stor øy tilhørende landet Indonesia. Flere har nok også sine forskjellige oppfatninger eller inntrykk av øya. Noen kjenner den som fest og moro, hvor norsk ungdom reiser etter fullført videregående for å ta del i festen og lese litt Exphil mellom slagene. Andre kjenner den kanskje som et magisk sted, hvor solen går ned mellom rismarker og vulkaner, alt i skjønn forening. Bali byr nemlig på begge deler, og mer enn så. Det er ingen hemmelighet at vi kom til Bali for å ta del i øyas magiske atmosfære. Vi booket oss inn på en privat villa i Ubud. Hjertet av Bali. Her møter regnskogen rismarker, og rismarker møter vulkaner. Og man kan ikke annet enn å bli forelsket i stedet. 

Sammen med andre turister, klare for sol og eventyr, ankommer vi øya etter en rask flygning fra Perth i Australia med Garuda Airlines. Strekket er ikke mer enn 3,5 time, helt overkommelig for en flytur en tidlig morgning. Flyplassen på Bali er ny og skinnende, og er i å for seg et smykke av en flyplass. Utstyrt med vakre bygg og fontener. Vi hadde bestilt en Villa på hotellet The Samaya Ubud, omkring 1,5 times kjøretur fra flyplassen. Hotellet er plassert midt i regnskogen, mellom rismarker og templer. Hotellet består av 19 villaer, alle utstyrt med eget basseng, og privat område. Vi må nok innrømme at dette er det fineste hotellet vi noen gang har tatt oss inn på, (og tatt oss råd til). Men med tre netter til rådighet på en slik plass, kan man ikke annet enn å gå for det beste. The Samaya ligger bygget i fjellsiden, hvor villaene ligger på rekke og rad ned mot elven. Lokalisasjonen ikke annet enn perfekt. Fra frokostbordet kan man skue ut over soloppgangen, og på de lokale som dyrker ris på markene på andre siden av dalen. Når man står slik å skuer ut over landskapet, er det nesten som man ikke tørr å blunke, i frykt av å miste øyeblikket.
The Samaya Hotell i Ubud med privat villa og basseng!
Utsikt fra Hotellet. Her kan vi skue ut over rismarker på andre siden av dalen.
  

Bali er hjem til over 4 millioner mennesker, og på en slik stor øy, uten noe særlig med kollektivtransport, har mennesker et selvsagt behov for å kommer seg fra A til B. I tillegg til at folk bor trangt, er også veiene smale og dårlige. Motorsykler og scooter har da blitt den selvsagte løsningen på både transportproblemer, plassproblemer og penger. Øya kryr av mopeder, og i en taxi føler man seg som eneste bil på veien. Det kjøres både mopeder i rekker, i bredden og snart i høyden. Familier med små barn og babyer kjører mopeder, i tillegg til bestemor og alle ungdommene, myndige eller ikke. For hvordan skal men ellers kommer seg rundt? Problemet som oppstår med mopeder og scootere i så stort flertall, er det umiddelbare behovet for drivstoff. Små bensintanker og store distanser skaper selvsagt et slikt problem. Løsningen er ikke annet en genial. Kiosker, dagligvarer og husholdninger selger drivstoff fylt i gamle vodkaflasker langs fortauet. 1 liter. Akkurat passe til å fylle opp tanken. Dermed er problemet med få bensinstasjoner på øya, ikke lenger et problem. Bilene derimot, trenger nok å kjøpe mer enn én Vodka-flaske med bensin for å komme seg rundt.


Ikke mer enn 15-20 minutters kjøretur fra hotellet ligger Ubud sentrum. Her er gatene smale, folkene mange, og kulturen levende. Her møter man lukten av røkelse som siver ut fra tempelplassene, ofringer (hinduistisk ritualer) ligger foran butikker og boliger, stemningen er travel men med en ro som man kun finner på en plass som dette. Turister og eventyrlystne går langs veibanen, på jakt etter øyeblikk og minner. De lokale prøver iherdig å ordne neste dags arbeid, med å få turister med seg på tur. Fra de mange restaurantene i byen siver det lukter som indikerer at kun den beste maten er god nok, og stemning og gleden er til å ta og føle på for oss på utsiden. Vi finner oss en koselig liten restaurant. Lokalisert med rismarker som nærmeste nabo. Her drikker vi vin, spiser Satay, og nyter jordens paradis. 

I Ubud sentrum hvor kultur og religion er sterkt representert
Ubud Market - hvor det blir solgt alt mulig, blandt annet slike vakre skjerf


Three Monkey Café - med rismarker som nærmeste nabo

Det er ikke lenge etter at solen har stått opp over fjelltoppene, og strålene så vidt har startet å varme, at vi finner oss på hver vår sykkel på veg ut i rismarker. Arrangert av hotellet er vi med en guide og et annet par på sykkeltur. En 10 km lang oppdagelsesferd. Vi sykler gjennom de lokales gater, hvor barna vinker og roper hilsener til oss som sykler forbi, og dagens ofringer blir lagt ut av mødrene foran inngangsdøren. Noen boliger brenner tørt gress og blader langs fortauet, og noen har allerede hoppet på mopeden på vei til jobben i rismarken, eller hvor livet enn har tatt dem. Vi sykler forbi templer som er smykket med det fineste treverket, og hunder og høns som springer løst rundt mellom husene. Fremme i rismarkene har høstingen av risen startet, og noen plasser er høstingen alt ferdig. Vi finner også marker som dyrket mais og vannmeloner. Hver åker har sitt eget tempel ved den lille sykkelstien vi sykler på. Her på øya er nemlig 90 % av innbyggerne hinduismer. I Indonesia generelt er nemlig 90 % av innbyggerne muslimer, og at hinduismen er så sterkt representert på denne øya er derfor ganske spesielt. Menneskene på Bali er sterkt preget av sin tro, og ritualer er en veldig viktig ting i livene til de som bor her. Videre sykler vi ut på hovedveien, hvor vi møter stor trafikk. Det kryr av mopeder og bilder, noen lastet fulle av varer og mennesker, og noen som skynder seg for å ikke miste noe av dagens arbeid. Selv i dette trafikk-kaoset, er stedet og morgenen preget av en undertone av fred og ro, helt spesielt for dette stedet. Vel tilbake på hotellet venter frokost, og et etterlengtet hopp i bassenget. 

På sykkeltur blandt rismarker

I enden av Ubud sentrum ligger Monkey Forest. Dette er et naturreservat, men også et hinduistisk tempel kompleks. For omkring 30 kroner kan man få lov å tre inn i apenes paradis. Det føles som man går inn i jungelen, med trær så store som kraner, og med apekatter som flagrer mellom grenene. Det er så å si apekatter over alt, og ikke mindre enn 10 000 mennesker kommer her hver måned for å titte på de små dyrene. Det er med tvil vi synes de er litt søte, for de er også litt ekle.

Monkey Forest
Utsikt ut over Ubus sentrum fra resturanten Black Beach

Har man ikke flytemadrass tar man det man har - nemlig livringen

Som nevnt er Bali en øy sterkt preget av hinduistisk tro. I området finner man flere templer som er verdt et besøk. Det var noen vi spesielt hadde sitt oss ut, men ikke fikk besøke grunnet for store avstander på øya. Vi meldte oss imidlertid på en tur, med guide og sjåfør som tok oss til fire forskjellige områder i Ubud. Vi stopper ved to templer. Det ene med navnet Tirta Empul, hvor trappene fra veien teller 320 stykker ned til tempelet. Guiden har vanskelig med å holde følge ned, og synes det er vel så spennende å snakke med de lokale selgerne som selger suveniere og drikke langs trappegangen. Vi finner imidlertid fort veien ned til tempelet selv. Et vakkert området, hvor elven renner og skvulper gjennom dalen, og stein-tempelet er mektig og imponerende. Vårt neste stopp tar oss til tempelet Gunung Kawi. Dette tempelet er preget av bassenger og områder hvor det renner vann gjennom en type springer på veggen. Dette er hellig vann, og mennesker kommer her for å vaske seg og bade i det hellige vannet. Det var også lov for oss å delta i badingen. Vi står imidlertid over, da vi ikke ønsker å være hovedattraksjonen til andre turister, og så har vi ikke med badetøy. Indonesia er preget av flere vulkanske øyer. Bali består blant annet av 10 vulkaner, noen store og andre små. Vi blir tatt med til vulkanen Batur. Dette er en aktiv vulkan med siste utbrudd i 2000. Det sies at man forventer et nytt utbrudd når som helst. I krateret på den ene siden finner man i dag en innsjø. På turen stopper vi også innom Tagalalang, et område som sies å ha de fineste ris-terrasse på Bali. Her finner man ris-terrasser lokalisert i dalen av en liten by, hvor palmer og vegetasjon pryder området. Ved nedgangen til Tirta Empul - Stone Temple
320 trappetrinn senere
Vi måtte bli pakket inn i sharonger for å få adgang til tempelet
Guiden vår viser vei og forteller om hvordan mennesker pleide å bo i disse hulene bygget i fjellet


Ved tempel nummer to - Guang Kawi. Tempelet med hellig spring vann


 
Vulkanen Batur til venstre i bildet. Innsjøen til høyre er vann som har samlet seg i krateret til vulkanen. Siste utbrudd var i år 2000.


Mandariner dyrket lokalit i Ubud
Tagalalang - øyas fineste og mest kjente ris-terasser


Vår siste dag på øya bytter vi hotell, og reiser til kysten, nærmere bestemt Kuta. Her tar vi inn på The Stones. Et hotell fylt med solglade turister som plasker i bassengkanten og drikker paraplydrikker. Kontrasten fra Ubud er enorm, og vi føler så å si at vi ikke er på samme øy som før. Vi er enige om at vi like gjerne kunne vært på Grand Canaria. Vi finner oss en taxi som tar oss med til enden av stranden, hvor utsikten over flyplassen ikke er annet enn perfekt for en spotter. Vi sitter her og nyter solen, vasser i sjøkanten og plukker skjell fra sandstranden, mens flyene lander fint på rekke og rad over hodene på oss. Området er preget av lokale fiskermenn om drar inn dagens fangst og smågutter som springer og leker med drager og plasker i vannet. Vi flyktet fra turistenes mas og kjas i Kuta, og fikk ta del i en helt vanlig hverdag for de lokale innbyggerne.

The Stones Hotell i KutaUbud på Bali har vist seg fra sin beste side, og etter et slikt opphold kan man ikke annet enn å påstå at man har funnet paradis på jord. Et vakrere sted må man i så fall lete lenge etter. Vi håper og tror at vi en vakker dag vil komme tilbake til stedet, og ta del i magien som eksisterer her.

“We live in a wonderful world that is full of beauty, charm and adventure. There is no end to the adventures we can have if only we seek them with our eyes open.”
 Jawaharal NehruIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar