fredag 16. januar 2015

Jul i New York

Vi har siden vi ble sammen for litt under 6 år siden, prøvd å ha en årlig "juletur" for å få litt ekstra julestemning og slappe litt av i den hektiske førjulstiden. Vi har som oftest holdt oss i Europa, og besøkte Wien, Praha (blogginnlegg 1, 2 og 3) , Frankfurt og London. Og nå for første gang valgte vi å reise ut av europa, etter at Air France kjørte et godt tilbud til New York sent i August.

Vi har tidligere vært i New York 2 ganger, en om sommeren, og en gang på vinteren. Så beskrivele av de typiske turistmagnetene vil utebli herfra, med noen få untak.

Vi hadde avreise fra Stavanger, Fredag 12 desember, noe som er over 6 måneder siden forrige tur vi hadde sammen. En lang høst med andre ord, men med god grunn. Utreise gikk via Paris i business og Premium Econemy. Har i lang tid ønsket å prøve denne kabinen, da den gir 40% mer plass en econemy, men langt under prisen det koster i business. Overaskelsen var derfor stor da det viste seg Premium Econemy passasjerer på europaflygninger får sitte i nettopp business. Flyturen fra Paris til New York gikk i egen kabin, med bedre seter, mer plass, men med samme mat som i ecoenmy. Prisen verdt.Paris, verdens kjedeligste flyplass ifølge Guro.
Ankom New York kl. 2130 lokal tid (0330 norsk tid). Avreise fra Paris var kl. 1910, og med tanke på jetlag så er det nok det beste tidspunkte å reise. Ankommer New York veldig trøtt, så da er det raskt i seng og så er en godt opplagt neste morgen.

Hotell prisene i New York har siden sist vi var der, virkelig fått seg en vekst. 4 netter på Manhatten var vaskelig å finne til en akseptabel pris, og selv de billigste hotellene kostet opp mot 5K. For ikke å snakke om "min" standard, som jeg måtte ha gitt over 10K for. Heldigvis hadde jeg stående rundt 70 000 Hilton poeng, noe som gjorde at vi kunne få prisen ned en vesentlig del. Hampton Inn på 35th St. kostet oss for 4 netter, 5300kr og 70 000 poeng. Fremdeles dyrt, mens heldigvis betalt før den norske kronen gikk til bunns.

Som tidligere nevt har vi vært i NY 2 ganger før og vi prøver derfor å finne nye områder på Manhatten å utforske, da det finnes så utrolig mye fint utenfor de kjente turistområdene. Vi brukte første morning i West Village, som er et rolig område, vest på Manhatten ut mot Hudson River. Et område med koselige spisesteder og små butikker, som er langt fra kjedene som finner andre steder.

Spiste brunsj på Cafe Cluny, hvor maten smakte nydelig, men også mot norske priser. Forsatte nedover mot SoHo, før vi gikk på tvers av Manhatten og møtte Brodway. Her forsatte vi oppover, mot 5 Ave. Og gikk tilslutt opp "shoppinggata" 5 Ave. til Central Park. En fin løpe, som tar en fra den rolige, koselige delen av New York, og opp gjennom turistområdene, til Central Park. Turen er ca 10km lang og tar en halv dag, men her får en se om oppleve så mye mer en de svarte tunnelene under bakken.

Cafe Cluny
Empire State Building
West Willage

Strand Bookstore er et obligatorisk stopp på ruten. Strand, er byen største bokhandel, og har mer enn 28 km med bøker. Bokhandleren har vært åpen i 86 år, og selv med masse folk, er sjarmen og de gamle bokhyllene, og ikke minst alle bøkene er verdt besøket. Selv om vi gikk tomhent ut.

Strand Bookstore

Vi går også forbi Flat Iron Building som ligger ved Union Square Park


Chrysler Building - etter Guros mening, verdens fineste skyskraper


Byen har mye julestemning å by på, trodde vi. Jul i New York har vi fått servert hvert år gjennom flere filmer, men etter å ha vært her, så var det en liten nedtur sett mot europeiske julebyer. Men vi fikk tråket oss frem til Rockefeller Center, som er byenes desidert største samlested for turister nå i julen. Rett og slett, ubeskrivelig mye folk. Kun for å se på juletreet alle huske fra Alene Hjemme 2. 


Time Square. Det er hva det er. Det kjente gatekrysset, med alle lysene, og ikke har det foranret seg så mye siden sist. Reklamene har blitt noe annerledes, men de samme butikkene, og samme type mennesker er her fortsatt. Man kan vel si at krysset er New York i et nøtteskall. Det er stort, flott, lyst og intenst, akkurat som byen selv. Og ikke minst, et symbol på byen som aldri sover!


Søndag formiddag ble tilbrakt på American Museum of Natural History. Her finner man dinosaurer, moaer fra Påskeøya (ikke ekte, som jo er skuffende), skjeletter, utstoppet dyr, og mye annet. Vi er som kanskje kjent, ikke så veldig glad i museum, og beveger oss sjeldent, og nesten aldri innenfor ett. Dette vil jeg si var ganske bra, men noe stort, uoversiktlig og til tider kjedelig. 

 Joe’s Shanghai, som har fått strålende kritikk. Serverer byen beste dumplings.
Selv om byen har et godt rykte for å være en fin juleby, synes jeg (vi) ikke at byen levde opp til sitt rykter. New York er en fantastisk by i seg selv, men at den er mer fantastisk rundt jul, vil jeg si meg uenig i. Her har Europa mye mer å by på. Så om en kun skal besøke New York èn gang, så finnes det en bedre årstid å reise på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar