onsdag 18. juni 2014

Cuzco og høydesyke

Nå befinner vi oss på stoppsted nummer 2 for denne turen. Vi er bare inne i andre dagen på ferien, og har allerede komt oss videre. Som jeg nevnte i forrige blogginnlegg var ikke Lima noe særlig, og vi gledet oss derfor til å komme til Cuzco. Vi var imidlertid litt bekymret for hvordan høyden ville virke på oss, da vi nå befinner oss 3400 meter over havet.

I begynnelsen merket vi ikke noe, etter hvert ble vi begge ganske tunge i hode, jeg måtte kaste opp en gang, og lærte meg etter hvert at det er viktig hvordan du puster. Oksygenen her oppe i høyden er bare halvparten av hva den er nede på bakken, og det er derfor viktig å ta lange og gode åndedrag, og ikke overanstrenge seg, vertfall ikke i starten. Formen er ganske grei nå, og håper på at den kommer seg enda mer i morgen.

Cuzco var hovedstaden i den kulturelle og religiøse sentrum i inkariket. Inkariket falt i 1533, og spanjolene overtak byen. Mange av byggene ble rasert, da templer og palasser, og erstattet med kirker. I dag lever de 300 000 innbyggerne stort sett av turisme. Taxisjåføren som tok oss fra flyplassen fortalte også om at de hadde begynt med litt gruvedrift, men ellers livnærte seg av turisme. Turister fra alle kanter av verden kommer for å besøke Machu Picchu, som er også vårt mål med turen.
For å tilvenne seg høyden her tok vi dagen rolig, da vi ikke ønsket å overanstrenge oss. Bare å gå opp en liten bakke gir hodeverk og man blir anpusten av ingenting. Vi bestemte oss derfor for å ta litt seighseeing, og gikk litt rundt i sentrum. Vi var innom Plaza de Armas, som er torget i denne byen, og gikk litt i området rundt. Her finner vi mange butikker som selger suvenirer, og vi fikk kjøpt med oss en panfløyte på det lokale markedet i sentrum for bare 12 soles (24kr), og vi synes ikke det var vits å prute engang.


For tiden foregår det en festival her i Cuzco, hvor ungdommer og barn går i parader. Festivalen er kalla "The Festival of the Sun".  Kjekt å få med seg litt lokal kultur når vi først er her. Barn og ungdommer danset gjennom gatene ikledd lokale tradisjonelle drakter, mens de voksne spillte på trompeter, trommer og fløyter. Kvelden ble avsluttet med et fantastisk resturant besøk. Vi er begge enige om at dette var verdens beste biff vi har smakt. Himmelsk. i morgen skal vi også tilbringe dagen i Cuzco. Nederland skal spille kamp mot Australia, som vi må få med oss (vertfall Sebastian), ellers skal vi bytte hotell, og møte reisefølget vårt til Machu Picchu, som starter dagen etter. 


Guro 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar