søndag 25. august 2013

På tur til vakre Belgia


Da har høsten startet, og skolen og jobb er i gang som normalt. Det er alltid godt å komme tilbake til hverdagen etter en utrolig herlig sommer. I tillegg til turen vår i juni til Asia, tok vi oss fri en liten landhelg i august. 2. august reiste vi med KLM til Amsterdam, så videre til Brussel, hvor vi skulle tilbringe 3 hele dager. Ingen av oss hadde vært i Belgia før, men vi hadde begge hørt mye bra om landet, og forventningene, for min del, var ganske høye. I planleggingsprosessen bestemte vi oss for å reise innom litt flere byer. Belgia er et lite land, med gode togforbindelser, og avstandene var ikke store. Vi klare derimot ikke å velge bort noen av de byene vi ønsket å besøke (og ville aller helst besøke enda flere). Valget falt på 3 byer, Brugge, Ghent og Brussel, som vi besøke på litt over 3 dager. Det vil si ca. et døgn i hver by. Egentlig så var dette ganske greit, da byene ikke var alt for store, og vi følte vi fikk gjort og sett det vi ønsker i alle byene.


Belgia er kjent for flere lokale produkter, og jeg kan blant annet nevne øl, sjokolade og belgiske vafler. Vi fikk smakt på flere av disse lokale herlighetene, som alle falt i smak.

Dette er et land som ligger i Vest-Europa, og grenser til Frankrike og Nederland. Språksituasjonen i landet er litt forvirrende da 55 % av befolkningen snakker Nederlandsk og 44 % snakker Fransk. I tillegg til disse to offisielle språkene, er tysk også å regne som et offisielt språk, og blir snakkes av 1 % av befolkningen. Selv om Belgia er et lite land, er det hjem til over 10 millioner innbyggere.

            FunFacts
- Selv om det nøyaktige tallet er omdiskutert, produserer Belgia omkring 800 forskjellige typer øl, og Belgierne drikker i gjennomsnitt 150 liter øl per person, per år.
- Belgia produserer 220 000 tonn sjokolade i året, noe som er 22 kg pr innbygger.
- Belgia er det landet i den industrialiserte verden som har lavest antall McDonalds restauranter i verden, da 7 ganger mindre enn USA. 
- Belgia har den høyeste tettheten i verden av veier og jernbaner. På grunn av antall lys på motorveien er det belgiske motorveisystemet den eneste menneskeskapte konstruksjonen som er synlig fra månen om natten.
- Nemo33, som ligger i Brussel, er verdens dypeste basseng, som er hele 35 meter dypt.
-Belgia har flere tegneserietegnere per kvadratkilometer enn noe annet land i verden, inkludert Japan.

Etter at vi landet i Brussel, satt vi oss på hurtigtoget til Brugge. Denne togturen tok omkring 1,5 time. Vel fremme følte vi at vi plutselig hadde dukket opp i middelalderen. I sentrum finner man et hav av bygninger fra middelalderen. Disse er veldig godt bevart, og ble fredet i 2002 og står i dag på UNESCOS verdensarvliste. Tross at byen krelte over av turister i alle slags former og fasonger, var dette en by å bli glad i. Byen var sjarmerende og som jeg pleier å si ”hadde sjel”. I tillegg har byen en lang og noen gang brutal historie bak seg.  Byen var på 1000-tallet et av Europas største handelssentrum, da byen hadde god havforbindelse. På slutten av det 1000-tallet begynte havgangen å tette seg til av sand, men byen fikk gradvis tilbake tilgangen til havet, og fortsatte å ha sin storhetstid. På 1600-tallet hadde Brugge et innbyggertall på 200.000 mennesker. På 1800-tallet hadde dette tallet synke til 50.000 og byen var nesten fraflyttet. I dag har Brugge et innbyggertall på 120.000 mennesker, noe som er betraktelig mindre enn på 1600-tallet, og byens storhetstid.

Vi tilbrakte omkring 24 timer i byen, og fikk gjort mye på disse timene. Vi fikk blant annet spist is og belgiske vafler, smakt et av byens lokale øl på en koselig fortausrestaurant, nyte synet av alle de vakre bygningene som omringet oss, tatt kanalbåt, kjøpt goood sjokolade og shoppet. Når vi var leie, og ikke kom på noen særlig mer å gjære på, satt vi oss på ny på toget til neste by. Ghent stod nå for tur.

Et lite utvalgt bilder fra Brugge:


 Ghent er så vakker! En av de vakreste byene jeg noen gang har vært i. Her ligger de flotteste bygningene på rekke og rad, og når jeg stod på broen over den lille elven som renner tvers gjennom byen, og utsikten min var en rad av fantastiske kirker, lurte jeg på hvorfor jeg ikke hadde hørt om denne byen før nå nylig. Den fortjener så mye mer oppmerksomhet enn den får. Det er nesten litt trist at ikke flere besøker denne byen. I Ghent brukte vi tid på å shoppe, beundre alle de flotte byggene, spise så mye spare-ribs vi orket, tilbringe lørdagskvelden på kaipromenaden som de lokale innbyggerne, vi smakte på mer lokalt øl, gikk på oppdagelsesferd i en middelaldrende borg midt i sentrum, vi tok turen opp i det 91m høye tårnet i en ene middelalderkirken Belford, spise litt til sjokolade og til slutt spiste vi så mye pommes frites at vi nesten måtte spy (vertfall Sebastian). Her vi jeg tilbake, uten tvil.Den siste byen på listen vår var Brussel, hovedstaden i Belgia. Brussel er EUs hovedstad, sete for Europakommisjonen og Europaparlamentet og NATO har hovedkvarteret i byen. Brussel var som både Brugge og Ghent utrolig fin, med et hav av vakre bygninger. Mitt yndlingssted i byen var Grand-Place, det sentrale torget i midten av byen som er omgitt av bygninger, hvor de fleste er fra 1400-tallet. På lik linje med Brugge og Ghent, var Brussel også en veldig fin by. Likevel er dette en mer ”storby”, med et mer yrende folkeliv, tettere trafikk og generelt mer av det meste. Men det er vel bare i tråd med hva man kan forvente av en hovedstad. I Brussel hadde vi nesten to døgn til disposisjon. Vi brukte tiden vår på å spise sjokolade, gå på Hard Rock Cafe, se Manneken Pis (en statue av en liten gutt som tisse), spise enda mer sjokolade, nyte synet av Grand-Place sammen med turister fra hele verden, shoppe, klatre i jernatomet, og se Europa som miniatyr. Den siste dagen, avreisedagen, var jeg med Sebastian på spotting (også kalla flyfotografering). Vi leide oss en bil, og Sebastian klarte kjempefint å kjøre bilen fra togstasjonen, til hotellet og til flyplassen, og stedet vi skulle spotte. Vi spottet i omkring 10 timer, da var vi leie og tok turen til flyplassen, leverte inn bilen og reiste hjem.


Vi sitter igjen med et inntrykk av at Belgia er en av verdens fineste land, tross mange veldig fine land der ute i verden. Vi vil med mest sannsynlighet reise tilbake her, da kanskje på en litt lengre tur.

Takk for denne gang Belgia, jeg lover vi ses igjen!   


“But that's the glory of foreign travel, as far as I am concerned. I don't want to know what people are talking about. I can't think of anything that excites a greater sense of childlike wonder than to be in a country where you are ignorant of almost everything. Suddenly you are five years old again. You can't read anything, you have only the most rudimentary sense of how things work, you can't even reliably cross a street without endangering your life. Your whole existence becomes a series of interesting guesses.”

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar