tirsdag 4. juni 2013

Hong Kong - østens Europa

Så var vi kommet til Hong Kong, en tidligere britisk koloni i 150 år, men nå en del av Kina, etter at Storbritannia ga Hong Kong tilbake til Kina i 1997. Hong Kong er nå en spesial administrativ region i Kina, med egne lover og egen styrerett, selv om Kina har prøvd å endre på dette, til nå uten hell.

Vi har nå vært i byen i ca halvannen dag, med svært skiftende vær, fra sol å skyfri himmel, til overskyet og tordenbygger, med temraturer opp til 30 grader. Med andre ord ganske bra, da regnet har en tendens til å komme mens vi spiser.

Mye er som forventet, scenene fra Rush Hour filmene og andre Jacki Chan filmer er ikke helt fjerne. Mye folk, gamelt og nytt, alt blandet sammen med en del turister og mye forretningsfolk. 7 millioner mennesker bor i Hong Kong, og det er ikke akkurat all verdens med plass. Vi har så langt tatt for oss Lonely Planet boken, og prøvd og leve som en Hong-Konger. Det betyr at vi med andre ord har gjort det som de fra Hong Kong "alltid" gjør, nemelig;


Etter er rask og god frokost på Subway, gikk vi til annskaffelse av hvert vårt Octopus kort, et betalingskort ala Kolumbuskortet i Stavanger, men til forskjell, så kan Octopus kortet brukes til så veldig mye mer en bare betaling av kollektivtiv transport. Her betales det med Octopus "overalt", på museer, båter, trikker, inngangsbilletter og til og med butikker. Helt supert og bare trenge ta med et enkelt kort når vi skal ut. Og med et slikt kort i lomma så var det bare å ta byen med storm. 

Først måtte jo vi få noelunde oversikt over byen, så hva passer vell bedre enn å ta the Peak Tram 1,4 km opp til "the Peak" og Peak Tower for en enestående utsikt 400 meter over Hong Kong. The Peak Tram er hele 120 år gammel, og bærer mye historie. Banen har 6 stasjoner og har en maks helning på 28 grader.


Nede igjen i byen dro vi bortover, i Hong Kongs kjente trikker. Verdens eneste "kun dobbeldekker" trikkesystem, også dette i drift i over 100 år, med de eldste vognene i drift siden 50-tallet. Alle malt i spennende reklame.

Fant også etterhvert noen butikker og parker, uten at det trenger forklaring. Dukket også opp en Hard Rock Cafe etterhvert som serverte veldig god mat. 

Etter litt avslapping på hotellet bare det ut igjen for å gjøre enda mer Hong Kong "must do's". Denne gang bevegt vi oss over i det våte element, og Star Ferry. En flåte ferger som frakter passasjerer over Victoria Harbour, fra Kowloon (fastlands Hong Kong) til Hong Kong Island. Det er ikke lange reisen, men turen er mye mer behagelig, mindre folksom en undergrunden og overfarten er sett på verdens best "mest for penga" cruise. 1 krone og 80 ører for 15 minutters utsikt mot Hong Kongs skyline. Ikke værst.

Men kvelden tar oss alle igjen, så nå er det sovetid. 
God Natt klem fra meg og Guro.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar